به گزارش خبرنگار ایرنا، این روزها مقابله با پدیده شوم خشکسالی دغدغه بسیاری از کاشناسان، نهادهای مدنی و دولتمردان شده است به گونهای که دولت سیزدهم در همین زمینه طرحهای علمی و کارشناسی شده بسیاری را در کشور مطرح و وارد فاز اجرا کرده است.
خراسان شمالی نیز که بختک خشکسالی ۸۵ درصد عرصههای آن را فرا گرفته از نگاه عدالت محور دولت دور نمانده است و در یکسال اخیر بزرگترین طرح آبرسانی شمالشرق کشور را در دستور کار قرار داد و مصمم است تا با اجرای آن این خطه را از خشکسالی نجات دهد.
نگاهی به موقعیت خشکسالی این خطه اهمیت اجرا طرح را به خوبی نشان می دهد، شمار قابل توجهی از روستاییان استان با تانکر و به صورت سیار آبرسانی می شوند و البته وضعیت منابع آبی در شهرها هم چندان مناسب نیست و برخی از شهرها با مشکل تنش آبی روبه رو هستند.
همچنین اکنون آب آشامیدنی مورد نیاز شهروندان در سه شهر خراسان شمالی از آب سدها یعنی آب سطحی تامین می شود اما کاهش بارندگی و کاهش آبدهی رودها سبب شده تا میزان ذخیره در این دریاچه ها هم مناسب نباشد.
تمامی این موارد بیانگر اهمیت اجرای این پروژه عظیم آبرسانی است و اختصاص بودجه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی از محل سفر رییس جمهور به استان، آن را به بزرگترین طرح آبرسانی کشور تبدیل کرده است.
اهمیت طرح
خراسان شمالی دارای هشت شهرستان، ۲۲ شهر و بیش از ۸۵۰ روستای دارای سکنه است و براساس آمار آخرین سرشماری استان ۴۴ درصد از جمعیت این خطه در روستاها ساکن هستند که طی سال های اخیر مردم شهرها و روستاهای استان با نبود و کمبود آب دست و پنجه نرم می کنند و بنا به اعلام شرکت آب و فاضلاب ۱۱ شهر و ۲۳۸ روستا دارای تنش آبی هستند و به ۹۳ روستا نیز با تانکر آب رسانی می شود.
با توجه به شرایط بحرانی استان نیاز به تامین آب پایدار بیش از همیشه احساس می شد که این مهم یکی از مطالبات مردم استان از رییس جمهور در بیست و ششمین سفر ایشان به خراسان شمالی بود و در سفر هیات دولت به این استان مطالعات اولیه طرح انتقال آب منطقه سرانی که جزو پروژه های شاخص و مهم استان است در اولویت قرار گرفت و و وزارت نیرو نامه ای را برای تخصیص ۱۵ هزار میلیارد ریال به سازمان برنامه و بودجه ارسال کرده تا این اعتبار به این طرح اختصاص یابد.
بر این اساس مطالعه اولیه طرح انتقال آب منطقه سرانی شمال شهرستان شیروان به مناطق کم آب انجام شد و در دستور کار قرار گرفت.
اجرای این پروژه دشت ممنوعه شیروان و بسیاری از روستاهای فاروج، گرمه و جاجرم و اسفراین که سال ها به خاطر خشکسالی های پی در پی و کاهش بارندگی ها با بحران آب دست و پنجه نرم می کنند، سیراب می شوند.
روستای سرانی در فاصلهی ۷۹ کیلومتری شمال شیروان قرار دارد که درهای پرآب و درخت را شامل می شود و منطقه گلیل و سرانی شیروان با مساحت ۱۸ هزار هکتار در سال ۱۳۵۰ حفاظت شده اعلام شد.
بررسی ها نشان می دهد که استحصال آب زیرزمینی با حفر چاه در منطقه سرانی و انتقال آن به مناطق کم آب مشکل بی آبی این خطه از شمالشرق کشور را برطرف می کند.
در مجموع هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان ریال برای این طرح اعتبار مصوب شده است که امسال پنج هزار میلیارد ریال آن تخصیص یافت و حفر ۱۸ حلقه چاه و خط انتقال ۲۵۰ کیلومتر شبکه آب در دستور کار قرار گرفت.
با اجرای این طرح سالانه ۴۰ میلیون مترمکعب آب آشامیدنی مورد نیاز شهروندان در برخی از شهرستان های استان از این منابع زیرزمینی تامین می شود.
دیدگاه خود را بنویسید